Op 4 december 2017 hadden we met de Focusgroep een onderhoud met het kabinet Wonen met schepen Duchateau en Lies Peeters. Onze delegatie bestond uit Freddy, François, Karel en Ingrid en Jacqueline en Josée.

Om 14.00 u werden we verwelkomd door Lies Peeters met de belofte dat de schepen iets later komt. Freddy overhandigd de activiteitenlijst, die door Lies werd doorgenomen en zich verontschuldigd dat ze niet op de kerstdrink zal kunnen komen. Er wordt gesproken over de goede samenwerking met Woonhaven, stadsreiniging, buurtregie en het district enz.

Korte tijd later is ook de schepen aanwezig en wordt aan iedereen voorgesteld. Freddy vraagt dan hoe hij de participatie van onze groep ziet, aangezien we voorstander zijn van het oude systeem. Ons belang gaat over onze directe buurt. Schepen Duchateau vind zelf ook dat de samenwerking met onze groep prima verloopt op deze manier. Men vindt het nieuwe systeem een nogal ingewikkeld verhaal. Leen Vriesacker heeft hierin mooi werk geleverd, maar ze ziet het groot en om met een breder publiek te werken word het moeilijker.

Freddy vraagt dan in naam van de groep om de apotheek en de andere zaken gelegen in het winkelcentrum Noorderlaan te voorzien van een betere wegwijzer (reclamebord?) daar ze met de werken aan de noorderlaan en na de werken minder goed bereikbaar zijn. De schepen reageert dat dit al een aandachtspunt was en is en er zal zeker gevolg aan gegeven worden.

Nu Luc Casier bij Woonhaven leefbaarheid gaat versterken, hopen wij dat hij gaat kunnen zorgen dat het reglement van inwendige orde beter nageleefd zal worden. De schepen is ook voorstander van een strenger beleid (repressief), en benadrukt dat het hier moet gaan om op heterdaad te betrappen, en dat het voor de vrederechters moeilijke zaken zijn die lang kunnen aanslepen, omdat ze gehinderd worden in hun uitspraken door sociale tewerkstelling en het OCMW.

Er word ook gesproken over de inwonende concierges bij Woonhaven (wat bij ons niet het geval is) en of die de mogelijkheid moeten krijgen om gasboetes uit te schrijven, hierover is er geen meerderheid. Men vraagt ook ons gedacht over sorteerstraatjes. Dat is waarschijnlijk een goede zaak maar wat met de toegang,  en de betalingswijze daaromtrent is er geen bindende afspraak. Er zou ook nachtelijk toezicht kunnen komen en meer en betere camera's. Er zijn ook zogeheten "Clean Teams" die over de hele stad worden ingezet en ook bevoegdheden krijgen. Iedereen die sluikstort tegenkomt zou dit moeten melden, eventueel met foto's erbij.

Schepen Duchateau was ook aangenaam verrast bij een bezoek aan onze website (dank u, we blijven doorgaan) en is tevreden met de samenwerking, en als er problemen zijn mogen we hem of Lies mailen, hij kan zelf niet tussenkomen maar wel zorgen voor opvolging. We hebben het ook over de moeilijkheid om mensen van vreemde origine te betrekken bij de buurtwerking, wat volgens de schepen algemeen is en kan verholpen worden door het leren van de nederlandse taal, zodat er beter kan gecommuniceerd worden. Er was nog een vraag van François over het plaatsen van "big belly's" het vuilbakmodel dat het vuil samendrukt (dit in verband met passage van Kinepolisbezoekers die veel van het zwerfvuil veroorzaken). Dit is een verantwoordelijkheid van schepen Karolien Bastiaans, dus vroeg Freddy de mogelijkheid om een onderhoud met deze schepen, wat schepen Duchateau zou proberen regelen. Om 15.00u werd het vruchtbaar onderhoud afgesloten.